Sanat ve Tasarımda Denge Çeşitleri (Ve Neden Bunları İstiyorsunuz)

İnsanlar doğal olarak göre simetri ararlar ve Gestalt psikolojisi , biz bir merkez nokta çevresinde oluşturan simetrik şekiller gibi nesneleri algılamaya eğilimlidir. Bu yüzden denge, tasarımın temel prensiplerinden biridir.

Görme dengesi önemlidir çünkü birlik, düzen ve denge duygusu sağlar. Tam ve uyumlu hissetmek için tasarımınızın görsel olarak “bir arada tutulması” gerekiyor. Fakat açık olmak gerekirse, denge her şeyin simetrik olması gerektiği anlamına gelmez. Sadece, nesnelerin, alanın ve rengin görsel ağırlığının sayfa boyunca eşit olarak dağıldığı anlamına gelir. Denge olmadan, bir tasarım kilitli, tutarsız ve rahatsız edici olarak hissediyor.

Sanatta ve tasarımda dört dengeyi keşfetmek için okumaya devam edin ve bunları kendi çalışmalarınızda nasıl başaracağınızı öğrenin.

1. Simetrik Denge

Sanatta denge türleri
Alex Emanuel Koch tarafından bahar tahtasında ayaklar

Simetrik denge ile, ayna görüntüsü oluşturmak için projenin ortasına (veya karşısına) bir çizgi çekebilirsiniz. Bu mükemmel ikili simetri zarif, resmi ve muhafazakar hissettirir.

Simetrik denge fotoğrafı
Smileus tarafından boyuna boyanan 2 flamingo simetrik görüntüsü suya yansır
Sanatta denge türleri
Telesniuk tarafından perspektif içerisinde beton kemerlerle fütüristik iç mekanda modern simetrik tünel

Yukarıdaki resimler, görsel ağırlığın her iki tarafta nasıl çok düzenli ve düzenli olduğunu göstermektedir. Düğün davetiyeleri, tiyatro programları ve şiirler genellikle simetrik denge kullanıldığı durumlarda örnek olarak gösterilir (metni simetrik ve simetrik düzenleri düşünün).

Bununla birlikte, saf simetrik denge sıkıcı, sıkıcı ve kısıtlı olabilir, bu nedenle diğer denge tipleriyle karıştırmaya çalışın.

 

2. Asimetrik Dengesi

Asimetrik denge sanatı
Fil ve köpek bir yaz plajında Photobank galerisi ile oturuyor

Asimetrik denge, kontrast yoluyla gerginlik yaratır ve çok daha görsel olarak ilginçtir. Soyut olduğu için simetri yoktur; Mükemmel ayna görüntüleri yok. Bunun yerine, tüm farklı görsel ağırlığın unsurlarını, her iki tarafın dengede kalacağı şekilde düzenliyorsunuzdur. “Daha ağır” unsurlar ileri atlayacak ve gözü “daha hafif” olanlardan daha yakalayacaklar ki bunlar geriye çekilecek.

Bu tür denge daha rahat, özgür ve enerji dolu hissediyor. Tasarım boyunca kilo eşitlemek için, bu oynayabilir  farklı faktörler  görsel ağırlığı etkiler:

  • Boyutu: Büyük öğeler küçüklerden daha ağır görünüyor.
Sanatta boyut ve ölçek dengelemesi
Bir teknedeki adam, büyük bir balıkın yanında, müzikçinin balina yüzüyor
  • Değer: Koyu renk maddeler hafif renk malzemelerden daha ağır hissedilir.
Sanatta açık ve koyu renk dengesi
Siluet by makieni
  • Renk: Sıcak, parlak renkler serin veya nötr, sessiz olanlardan daha göz alıcıdır. Kırmızı “ağır” olarak kabul edilir ve sarı “hafif.” (Daha fazla bilgi için, bizim kontrol renk sıcaklığı temellerini  yazılan!)
Tasarımda renk dengesi
Pavelk tarafından günbatımı arka plan gökyüzünde göl yakınındaki yapraklı ağaç
  • Doku: Doku olan nesneler üç boyutlu görünür ve dokusu olmayan nesnelerden fiziksel olarak daha ağır hissedilir. 
Tasarımda ve sanattaki dokuları dengelemek
Kuş tüyleri kuş yakınlığı mycteria tarafından kapatılmaktadır
  • Miktar: Birkaç küçük nesne, tek bir büyük nesneyi dengeleyebilir.
Denge ve asimetri
Bir kasede devekuşu yumurtası, on iki büyük tavuk yumurtası ile çevrili, tepeden bakıldığında kase JFJacobsz tarafından bir oryx derisine konur
  • İzolasyon: Bir öğe, kendisinden çok olan bir öğeden daha göz alıcıdır. (Neden merak ediyorsunuz? Düşün  negatif boşluk .)  
Fotoğraf alanında negatif boşluk
Tekli kahve fincanı, tebeşir dokulu tablo üzerinde, yukarıdaki resim bogdandimages tarafından görüntülenir.
  • Yönlendirme: Diyagonal elemanlar dikey ve yatay olanlardan daha ağırdır.
Sanatta yönelim ve tasarım
Eski araba tekerleklerinin kompozisyonu – View Apart’ın retro klasik araç nakliye konsepti

 

3. Radyal Denginlik

Sanatta radyal denge
Redchanka Gemi Tekeri arka planı

Radyal balansda, elemanlar bir ana merkez noktasından (dairesel biçimde) yayar. Güçlü bir odak noktası oluşturmak istiyorsanız, radyal denge etkili bir tekniktir, çünkü gözleriniz merkeze doğru doğal olarak içeri çekilir.

Radyal denge fotoğrafı
Nautilus shell section aaltair tarafından
Radyal denge tasarımı
Santo Domingo de Bonaval’daki sarmal merdiven. Santiago de Compostela, İspanya Jose Ignacio Soto tarafından

Nautilus kabuğunun ve sarmal merdivenin dönme dolapları yalnızca görsel bir ilgi yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda doğal olarak gözlerinizi görüntünün merkezine yönlendiriyorlar.

 

4. Kristalografik Dengesi

Kristalografik denge
Renkli duvar Just2shutter tarafından

Mozaik veya “allver” dengesi denilen bu denge, tekrarlama ile ilgilidir. İlk bakışta, kristalografik denge kullanan görüntüler rastgele ve kaotik görünebilir; Farklı bir odak noktasını veya görsel hiyerarşiyi hemen tanımlayamadığınız için görsel bir ses gibi görünebilir. Ancak inan veya inanma, işe yarıyor.

Sanatta ve tasarımda kristalografik denge
Renkli kalemlerin dokusu Luisma Tapia tarafından

Tekrarlama ve tutarlılık olduğunu unutmayın  önemli tasarım ilkeleri ve eşit tasarım boyunca eşit ağırlık ile elemanları tekrarlayarak, aslında denge hissi yaratır. Aynı renklerin, şekillerin ve boyutların her resim boyunca tekrarlandığını görebilirsiniz. Duvar aynı parlak, cesur renkleri tekrarlar; Renkli kalemlerin hepsi aynı altıgen şekle sahiptir; Donuts hepsi eşit boyutta. Nereye bakarsanız, sürekli aynı görsel ağırlığı görüyorsun demektir.

Kristalografik fotoğraf
Arina P Habich’in yerel fırın dükkânından farklı toppings ile taze donuts

Denge hayatımızın birçok yönünde önemli bir ilkedir ve tasarım için de geçerlidir. Tasarımınız dengesi yoksa, “kapalı” ve etkisiz hissedebilir. Tasarım yaparken yalnızca saf, statik simetriye sadık kalmayın; Farklı dengeler denemeyi deneyin ve görsel ağırlık ile oynayın. Markanız, projeniz ve ses tonunuz için en iyi neyin ne olduğunu görün. Denge ve simetriyi, daha önce hiç kullanmadığınız yeni, heyecan verici şekillerde kullanabileceğinizi göreceksiniz.

En görüntü:  anastasiafotoss tarafından yeşil bir arka plan üzerinde bir tahta kaşık bıldırcın yumurtası üstten görünümüstock-photo-whale-boat

kaynak: http://www.shutterstock.com

Yorum bırakın